Latte Art

Latte Art. Kuva: Karoliina Mäkelä

Latte Artilla viitataan kuvioihin, joita baristat tekevät espressopohjaisten juomien pinnalle. Kuviot tehdään pääosin kolmella eri menetelmällä tai niiden sekoituksella.

Ensimmäisellä menetelmällä kuviot tehdään lisäämällä espressoannoksen päälle erittäin pienikuplaista vaahdotettua maitoa tietyltä korkeudelta tietyssä kulmassa, ja tekemällä loppuvaiheessa ranneliikkeen avulla kuvioita, joissa maito ja espresso sekoittuvat kauniisti. Yleisimpiä kuvioita ovat erilaiset lehtikuviot yhdellä tai useammalla lehdykällä (ns. "rosetta") ja sydänkuviot yhdellä tai useammalla sydämellä.

Toisella menetelmällä kuvion alku tehdään lisäämällä espressoannoksen päälle erittäin pienikuplaista vaahdotettua maitoa tietyltä korkeudelta tietyssä kulmassa siten, että juoman pinnalla näkyy osin maitoa, osin espressoa. Sitten barista kastaa tikun tms. välineen juoman pintaan maito-osioon, ja siirtää tikulla maitoa espresso-osion päälle - tai kastaa tikun espresso-osioon ja siirtää espressoa maidon päälle. Näin saadaan ruskeaa ja valkoista käyttämällä tehtyä erilaisia kuvioita.

Kolmannessa menetelmässä barista tekee kuvioita lisäämällä espressoannoksen päälle erittäin pienikuplaista vaahdotettua maitoa tietyltä korkeudelta tietyssä kulmassa käyttäen tarvittaessa ranneliikettä kuvion pohjan muodostamiseen. Juoman pinnalle lisätään esim. suklaakastiketta tai värikästä maustesiirappia, ja barista kastaa etsaustikun tms. välineen kastikkeeseen/siirappiin vetääkseen kastikkeesta/siirapista raitoja kahvin ja maidon päälle tehdäkseen niistä erilaisia ornamentteja tai vaikka tähtikuvioita.

Kaikissa kolmessa päämenetelmässä voidaan espressoannoksen päälle lisätä kaakaojauhetta, joka muodostaa juoman pinnalle kuvioita, kun kuppiin kaadetaan maitoa, ja kaakaojauhe nousee pinnalle yhdessä espresson kanssa.

Olennaista on että ammattimaisessa Latte Artissa käytetään välineitä vain vaahdotuskannua, etsaustikkuja tms. ja mahdollisia suklaakastikkeita tai siirappeja. Sen sijaan lusikoita tai kuviolevyjä ei oikeassa Latte Artissa käytetä. Mitä pienempi tarjoiluastia on käytössä, sen haastavampaa on luoda kuvio juoman pintaan. Latte Artia tehdään pääosin cappuccinon pinnalle, myös sitä nähdään myös muiden espressopohjaisten kahvijuomien kuten caffé latten ja espressojen pinnalla

Suomessa käydään vuosittain Latte Art-kilpailu, jonka voittaja edustaa Suomea kansainvälisissä kilpailuissa eli World Latte Art Championshipissä.