Kahvin säilyttäminen

Miksi oikea säilytystapa on tärkeä?

Kahvi sisältää jopa 1000 eri aromiainetta, joista erilaisia aromeita ja sokereita noin 500, sekä lisäksi kasvirasvaa ja paahdossa syntynyttä hiilidioksidia. Pakkaustapoja on useita, mutta tärkeintä on, että oikeanlainen pakkaaminen suojaa kahvin aromeja ja rasvoja pilaantumiselta.

Kahvi myydään joko valmiiksi jauhettuna tai kokonaisina papuina, ja juuri jauhetun kahvin maku muuttuu herkästi sen joutuessa kosketuksiin hapen kanssa. Ehjä kahvipapu säilyttää arominsa parhaiten, joten kahvia kannattaa jauhaa vain tarpeen mukaan. 

Tyhjiö- eli vakuumipakkaus

Tyhjiö- eli vakuumipakkauksesta poistetaan ilma ennen sulkemista, jolloin muodostuu lähes hapeton tila estäen kahvirasvan pilaantumisen.

Ilmapakkaus

Pakkaustavoista edullisin. Pakkaustapa ei sovellu kahvin säilytykseen, vaan on tarkoitettu tilapäiseksi suojaksi kahvin kuljetukseen paahtimolta jatkojalostukseen tai suoraan käyttöön.

Suojakaasupakkaus

Pehmeä pakkaus, joka sisältää kahvia hapelta suojaavaa hiilidioksidia suojaa kahvia hapelta. Pakkauksen kyljessä on venttiili, joka päästää kahvista vapautuvan hiilidioksidin pois, jottei pakkaus hajoa hiilidioksidin vapautuessa.
 

Avatun kahvipakkauksen säilytys

1.       Otettaessa kahvipakkaus käyttöön kahvia ei kannata hapettaa kaatamalla sitä toiseen astiaan, vaan kahvi säilytetään omassa pakkauksessaan, jonka voi tarvittaessa laittaa esim. tiiviiseen rasiaan.

2.       Avatusta pakkauksesta otetaan vain tarvittava kahviannos, jonka jälkeen pakkaus suljetaan välittömästi mahdollisimman tiiviisti.

3.       Kahvi säilytetään kuivassa, pimeässä, viileässä paikassa, sillä kahvin pahimmat viholliset ovat ilma, valo ja lämpö. Suora auringonvalo tuhoaa kahvin erittäin nopeasti.