Cup Tasting

Cupping. Kuva: Karoliina Mäkelä.

Cup tasting eli cupping

 

Cupping on järjestelmällinen tapa arvioida kahvipapujen aromia ja makua.  Kasvattajat, ostajat ja paahtajat käyttävät tapaa hyväkseen määritelläkseen tietyn kahvierän laatua. 

 

Kuinka tämän voi tehdä kotona? 

Valitse kahvit, joita haluat verrata keskenään.

Annostele kuhunkin kuppiin n. 12 g suodatin- tai pannukarkeuteen jauhettua kahvia. 

Haista kahvin kuivatuoksua ja tutki niiden ulkonäköä. 

Annostele kuhunkin kuppiin n. 2 dl 96 asteista vettä, ja hauduta kahveja 4 minuuttia.

Haista kahveja uuttuneena siten, että niissä on vielä purukerros pinnalla.   

Kerää purut maistolusikkaan painamalla lusikkaa varovasti juoman pintaa vasten. Kerää jäljelle jääneet purut pois lusikalla.  

Maistele kahveja kuten viiniä, käytä koko suuta ja anna kahville ilmaa. 

 

Cup tastingin MM-kilpailu 

Kilpailussa jokainen kilpailija käy läpi kahvinmaisteluradan, joka sisältää kahdeksan kolmen kahvin settiä. Jokaisessa setissä on kaksi kuppia, joiden sisältö on sama ja kolmas on ns. ”odd cup” eli ryhmään kuulumaton kahvi. Kilpailijan tulee löytää mahdollisimman monta väärää kahvia. 

Jotta kilpailu olisi oikeudenmukainen kaikille maailman kahvikulttuureille, ei tarkoituksena ole tunnistaa tai arvostella kahveja. Tarkoituksena on nimenomaan testata kilpailijoiden taitoa erottaa laadut toisistaan haistelemalla ja maistelemalla, sekä muistamalla ja keskittymällä erilaisiin vivahteisiin. Usein kilpailussa annetaan myös katselijoille mahdollisuus kokeilla aistiensa terävyyttä.

Cup tastingin päämääränä on kouluttaa ja motivoida cup tasting-harrastajia ja ammattilaisia, sekä edistää erikoiskahvien tunnettavuutta. Tarkoituksena on myös saada kahvimaistajille samanlainen status kuin viinien maistelijoilla jo tällä hetkellä on.