Kahvitieto

Kahvia, kahvia!

 

Kahvia juodaan kaikkialla maailmassa, vuoden jokaisena päivänä, vuorokauden jokaisena hetkenä. Syitä nautintoon on monia virkistäytymisestä lääketieteellisiin syihin, ja tietenkin nauttia voi vain nautinnon vuoksi. Jotta me voisimme nauttia päivittäisen espressokupillisemme, ovat useat henkilöt ennen sitä käyttäneet runsaasti aikaa, vaivaa ja pääomaa vaativaan tuotantoprosessiin, jonka kahvi vaatii. Arviolta 100 miljoonaa ihmistä ansaitsee elantonsa kahvista. Tähän ryhmään kuuluvat niin kahvin viljelijät, kerääjät, paahtajat, kahviloitsijat, baristat…Emmekä voi unohtaa kaikkia heitäkään, jotka ovat luoneet historian saatossa laitteita ja kehittäneet toimintatapoja saavuttaaksemme parhaimman lopputuloksen kahvikuppiimme. Kahvipavun matka on pitkä tänne Suomeen, ja se ansaitsee kaiken kunnioituksemme; jokainen papu ja jokainen työtunti on arvokas tavoitellessamme parasta makunautintoa.

 

Asioita, joita et ehkä tiennyt kahvista

  • Suomi on kahvinkulutuksen kärkimaita, kulutamme toistakymmentä kiloa vuodessa per henkilö. Laskentamallista riippuen esim. vuoden 2009 kulutuksemme oli 11,91 kg raakakahvia / hlö / vuosi, ja paahdettua kahvia 9,7 kg / hlö / vuosi.
  • Kahvikupillisia nautitaan koko maailmassa n. 1500 miljoonaa kappaletta / päivä. 
  • Maailman keskikulutus per henkilö on noin 1,3 kg / hlö / vuosi. 
  • Kahvi on veden jälkeen toiseksi suosituin juoma.
  • Keskiverto saksalainen juo olutta 146 litraa vuodessa, mutta sama saksalainen nauttii keskimäärin 153 litraa kahvia samassa ajassa.
  • Kahvipapuja käytetään n. 50 – 55 kpl/ espressokupillinen.
  • Tummapaahtoisessa kahvissa on jopa yli 1000 eri aromiainetta, mikä tekee kahvista kahviloiden ja ravintoloiden aromaattisimman raaka-aineen.
  • Kahvin paahtamisen yhteydessä pavuista vapautuu runsaasti hiilidioksidikaasua, n. 5 litraa / paahdettu kahvikilo. 
  • Kofeiinipitoisten tuotteiden maltillinen nauttiminen ei muuta kehon nestetasapainoa oleellisesti. Kofeiinilla on mieto, veteen verrattavissa oleva diureettinen vaikutus. Virtsanerityksen vuorokausimäärä on sama, oltiinpa juotu vettä tai kahvia. Kofeiinipitoiset tuotteet eivät näin ollen ole "miinusmerkkistä nestettä". 

 

Suomen Baristayhdistyksen jäsenet, jotka järjestävät erikoiskahvialaan liittyvää koulutusta:

 

Kaffecentralen

Kaffecentralen tarjoaa Barista Basic, Latte Art sekä Teekoulutusta. Kaffecentralen voi myös räätälöidä koulutukset teidän tarpeiden mukaisesti. Kaffecentralen järjestää myös kotibaristakoulutuksia säännölisesti. 

 

Robert's Coffee

Yksilöllisesti räätälöityä kahvi- ja baristakoulutusta kaikille kahvista kiinnostuneille.